Bd 1 Mai nr 28 (fostă Compozitorilor)
021 79 42 066
programari@radiologul.ro

Plaja topless contraindicată?

Plaja topless contraindicată?

Expunerea la soare are rolul ei important în menținerea sănătății, în afară de rolul estetic. Vitamina D necesară sănătății oaselor se produce în piele sub acțiunea razelor soarelui. Dar, ca întotdeauna, excesul poate fi dăunător.

Radiațiile solare sunt un amestec de radiații electromagnetice care bombardează permanent Pământul. Cele mai importante care ajung la suprafața Terrei sunt, în ordinea energiei transportate, radiațiile infraroșii (care dau senzația de căldură), radiațiile din spectrul luminos și radiațiile ultraviolete (UV A și UV B). Radiațiile mai energetice emise de Soare sunt oprite aproape în totalitate de magnetosfera terestră, ajungând în cantitate neglijabilă la nivelul suprafeței pământului.

Efectul acestor radiații solare asupra pielii este divers. La o expunere moderată pielea se înroșește prin dilatarea capilarelor care încearcă să elimine căldura în exces, transpirația răcorește și ea pielea, iar melanocitele din piele își măresc suprafața pentru a ecrana structurile mai profunde – adică ne bronzăm. Dacă expunerea se prelungește peste limitele rezonabile (care diferă în funcție de tipul pielii, culoarea părului, etc) apar fenomene acute, de tipul arsurilor solare și fenomene cronice, de tipul îmbătrânirii pielii prin deteriorarea colagenului și mutații la nivelul ADN-ului celular care pot duce la apariția cancerelor de piele (mai ales melanom malign). În afara acestor efecte directe, expunerea la soare prelungită duce la o accelerare a metabolismului celular care, în cazul unor eventuale tumori preexistente, va face ca evoluția acestora să se accelereze.

Acestea fiind zise, în ceea ce privește plaja topless putem trage următoarele concluzii:

  1. Este interzisă? Nu, dacă nu sărim calul expunându-ne la soare întreaga zi fără protecție. Sânii și mameloanele fiind în general acoperite de haine sunt zone mai sensibile la acțiunea razelor solare decât fața, spre exemplu.
  2. Riscul de melanom malign la nivelul sânilor este identic cu cel al restului pielii la expunerea solară în exces, dovedit prin incidența melanomului malign la nivelul sânilor similară celorlalte zone cutanate la populațiile aborigene din zonele tropicale (este vorba de persoane care umblă toată viața topless).
  3. În cazul unui cancer de sân preexistent, expunerea la soare în general poate accelera evoluția bolii prin accelerarea metabolismului celular, deci plaja (topless sau nu) trebuie evitată.
  4. Folosirea umbrelelor de plajă fără creme cu factor de protecție adaptat pielii fiecărei femei este insuficientă, deoarece radiația solară reflectată de suprafețele din jur are același efect potențial nociv.

Deci, puteți face plajă topless dacă sunteți sănătoase, evident folosind creme de plajă cu factor de protecție adecvat și cu moderație, evitând perioadele de maxim solar (între orele 10 și 16). Bronzarea artificială la solar, contrar miturilor urbane, nu este mai puțin nocivă dacă este făcută în exces.

Please follow and like us:
error20
Tweet 20
fb-share-icon20

No Comments

Add your comment