Bd 1 Mai nr 28 (fostă Compozitorilor)
021 79 42 066
programari@radiologul.ro

Ecografie abdominală

Ecografie

Ecografia (denumită și sonografie sau ultrasonografie) este o metodă de diagnostic care utilizează ultrasunetele, în scopul generării de imagini de la nivelul corpului uman. Ea se realizează cu ajutorul aparatului numit ecograf și se folosește în diverse ramuri medicale deoarece permite vizualizarea cu acuratețe a diferitelor organe. Ecografia nu se folosește la vizualizarea sistemului osos sau a plămânilor, pentru examinarea acestora fiind necesare alte tipuri de  investigații. În acest moment, ecografia este cea mai răspândită procedura imagistica, cu  potențial de utilizare foarte larg, pe o mare paleta de suferințe anatomice, funcționale sau vasculare.

Ecografia este neiradiantă, rapidă și poate fi repetata ori de câte ori este nevoie. În cazul ecografiei generale, sunt vizualizate principalele organe care se găsesc la nivelul abdomenului și pelvisului: ficat, colecist, pancreas, rinichi, splină, vezică urinară, prostată/uter și ovare, principalele vase de sânge și ganglioni limfatici. Deși segmentele tubului digestiv sunt și ele vizualizate acestea NU sunt explorate uzual prin ecografie deoarece ultrasunetele nu pot produce imagini utilizabile atunci când întâlnesc zone cu gaze sau oase.

Ecografia permite obținerea de informații esențiale despre organele investigate: măsoară dimensiunea acestora, dă informații despre structura lor, despre vascularizația lor sau chiar despre funcționarea unora dintre ele. Ecografia uzual folosită este cea 2D.

Pentru situații speciale (sarcină de exemplu) se poate folosi ecografia 3D/4D. Pentru informații despre circulația sângelui se folosește ecografia Doppler.

Clinica noastră este dotată cu aparatură performantă care permite vizualizarea exactă a organului investigat pentru stabilirea diagnosticului corect. Medicii noștri primari de specialitate, cu peste 20 de ani de experiență vor face totul pentru confortul dvs și va vor ghida cu amabilitate și profesionalism pe tot parcursul investigației. Cum rezultatul oricărei investigații este scris pentru medic, folosind termeni și formulări specific medicale, medicii noștri va stau la dispoziție cu consultația radio-imagistică, prin care vin în întâmpinarea pacientului pentru a-i explica pe înțelesul său ceea ce s-a descoperit și ce pași ar fi recomandat să facă în continuare.

Ecografia poate fi utilizată și în scop intervențional, în ghidarea biopsiilor (prelevare de țesut din diferite organe), în evacuarea unor colecții sau injectarea unor substanțe cu scop terapeutic (antibiotice, citostatice), în tratamentul unor tumori prin ultrasunete de înaltă energie, etc

Cum se efectuează ecografia

In timpul investigației, pe zona examinată se aplică gel, după care medicul va folosi transductorul, care prin mișcări specifice va permite vizualizarea organelor și transmiterea de imagini către pe monitorul ecografului

Cum vă pregătiți pentru ecografie

Pregătirea pacientului pentru  ecografia abdominală constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, astfel ca stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată; se vor bea 1-1.5 litri lichide (apa plată, ceai). Cu 24 de ore înainte, nu se consumă dulciuri, se evită alimente care pot fermenta (fructe,lapte), iar cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 18.00-19:00.

În cazul ecografiei pelvine, se recomandă consumul a 1 l de apa plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație; pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzație, astfel vezică urinară va fi plină și va permite vizualizarea structurilor învecinate (prostata, uter, ovare).