
Consultația clinică – tipuri și desfășurare

Consultația clinică / consultul clinic reprezintă etapa fundamentală a elaborării unui diagnostic și a tratamentului corespunzător acestuia. Ea se desfășoară în unul sau mai muți timpi, funcție de pacient și patologia acestuia. Din motive de claritate a prezentării și maipuțin din considerente științifice, putem împărți consultațiile în 3 categorii:
- Consultația inițială
- Consultația complementară
- Consultația de control
- Consultația inițială presupune primul contact dintre pacient și medic. De aceea durata ei este mai mare, pentru a putea elucida cât mai multe dintre problemele pacientului. Ea este formată din mai multe etape obligatorii:
- Identificarea pacientului: nume, prenume, vârstă, etc
- Enumerarea problemelor pentru care s-a prezentat la medic (anamneza)
- Antecedente personale și heredo-colaterale (probleme de sănătate anterioare ale pacientului, precum și problemele de sănătate semnificative din familie: părinți, bunici, frați, etc)
- Examenul obiectiv al pacientului de către medic prin intermediul simțurilor acestuia (văz, auz, pipăit, miros, etc). Presupune clasic 4 etape: inspecție, palpare, percuție și auscultație.
- Analiza eventualelor analize paraclinice existente (laborator și/sau imagistică)
- Dacă este necesar stabilirea unui plan de investigații paraclinice (analize de laborator, radiografii, ecografii, etc) sau explorări funcționale (EKG, endoscopii, spirometrii, etc)
- Stabilirea unui diagnostic prezumtiv (sub rezerva confirmării ulterioare în cazul efectuării unor investigații suplimentare – vezi punctul anterior)
- Stabilirea unui tratament provizoriu sau definitiv.
Deoarece fiecare pacient reprezintă un caz individual, uneori consultația inițială se oprește la punctul (f), urmând a fi finalizată printr-o consultație complementară, alteori trece prin toate etapele finalizând inclusiv tratamentul.
- Consultația complementară este necesară atunci când consultația inițială nu este suficientă pentru stabilirea unui diagnostic și elaborarea tratamentului. Practic prin primele 4 etape se trece foarte rapid (pacientul fiind deja cunoscut) accentul căzând pe studierea rezultatelor de la punctul (e) și finalizarea cu punctele (g) și (h).
- Consultația de control reprezintă o consultație ulterioară primelor două, pentru a verifica eficiența tratamentului. Aceasta se efectuează la un anumit interval de timp după consultația inițială sau cea complementară, interval care depinde de patologia specifică pacientului în cauză. Poate fi un singur control, sau pot fi necesare mai multe, la intervale regulate de timp 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an, etc).
Durata consultației inițiale este în medie între 30 și 60 de minute, cele complementare și de control fiind mai scurte, uzual între 15 și 30 de minute. Este de remarcat că o consultație complementară sau de control se poate prelungi sau transforma într-o consultație inițială, evident fără punctul (a) în cazul apariției unor noi afecțiuni.
Sunt situații în care pentru stabilirea unui diagnostic corect și a tratamentului eficace este necesară cooperarea mai multor medici din specialități diferite, aceasta fiind o consultație interdisciplinară.
În Clinica noastră acordăm cea mai importantă atenției consultației clinice, fără să ne grăbim, pentru a asigura atât confortul pacientului, cât și timpul necesar stabilirii unui diagnostic complet și corect și a tratamentului corespunzător.
No Comments