Bd 1 Mai nr 28 (fostă Compozitorilor)
021 79 42 066
programari@radiologul.ro

Comunicarea medic- pacient la Radiologul

Comunicarea medic- pacient la Radiologul

Relația dintre medic și pacient este una privilegiată. Sau așa ar trebui să fie. Pentru a lăsa pe un  străin să intre în cercul tău de siguranță personală, să ia decizii pentru tine, pentru sănătatea ta, să aibă dreptul să iți taie corpul în timp ce ești inconștient, este nevoie de încredere.

În antichitate medicii erau preoți și acest lucru era suficient pentru a dobândi încrederea. Astăzi încrederea se câștigă prin competență și deschidere, prin empatie și capacitate de dialog. Ce faci însă când durata unei consultații este standardizată la 15 minute? Când cunoști pacientul, când pui diagnosticul, când tratezi, când îi capeți încrederea pentru a fi sigur că îți va asculta sfaturile? Nu mai discutăm și de completarea a tot felul de registre și formulare (pe hârtie sau electronice).

Prin dezvoltarea tehnică medicina a câștigat enorm în acuratețe. Diagnosticul de pune mai ușor, este mai exact, tratamentele sunt mult mai eficiente. Prin standardizarea de tip industrial s-a câștigat enorm în eficiență. Dar, în același timp, medicina s-a pierdut sufletul.

Pacientul este astăzi ”procesat”. Obiectivul nu mai este neapărat vindecarea lui, privirea lui ca un tot, în care corpul și psihicul se reunesc, ci rezolvarea unui element statistic. Ne-am pierdut umanitatea. Un om bolnav este un om vulnerabil. El are nevoie să simtă înțelegere, empatie și competență. Pentru a se putea face bine, pentru a putea depăși ”hopul”. Din păcate sunt cazuri în care medicul, din diferite motive, se transformă în robot. Problemele personale, o capacitate mai redusă de a dialoga, presiunea timpului fac uneori dificilă transmiterea informațiilor esențiale către pacient.

Aici este locul în care medicul cu har trebuie să intervină. O consultație nu poate fi completă în 15 minute. O consultație nu poate asigura confortul pacientului dacă permanent stăm cu ghilotina timpului și daca periodic pacientul următor bagă capul pe ușă sugerând că a sosit momentul său.

Acest lucru încercăm să îl corectăm noi la Clinica Radiologul. Medicii noștri vă așteaptă pentru o consultație completă, fără constrângerea celor 15 minute, într-un mediu confortabil și prietenos. Noi stăm de vorbă cu pacientul. Îl ascultăm cu atenție, îi analizăm dosarul medical (de aceea ne rugăm pacienții să aibă la ei toate rezultatele, analizele, externările mai vechi) pentru a putea urmări o evoluție, pentru a putea modula un tratament. Unii pacienți, atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate mai serioasă, cu un diagnostic grav simt nevoia să mai ceară o părere. Nu neapărat că nu au încredere în primul medic care i-a consultat, ci mai ales pentru o confirmare a diagnosticului și a căii de urmat. Noi vă așteptăm cu medicii noștri competenți să vă sfătuim, să găsim împreună calea cea mai bună pentru sănătatea dumneavoastră

Please follow and like us:
error20
Tweet 20
fb-share-icon20

No Comments

Add your comment