Bd 1 Mai nr 28 (fostă Compozitorilor)
021 79 42 066
programari@radiologul.ro

Ce este ecografia?

Ce este ecografia?

Ecografia (sau ultrasonografia) este o metodă de explorare a organelor interne, cu ajutorul ultrasunetelor. Ea este neiradiantă, rapidă, repetabilă și relativ necostisitoare. Aceasta metodă permite vizualizarea principalelor organe care se gasesc la nivelul abdomenului si pelvisului, principalele vase de sânge și ganglioni limfatici.

Ecografia permite obținerea de informații esențiale despre organele investigate: măsoară dimensiunea acestora, dă informații despre structura lor, despre vascularizația lor sau chiar despre funcționarea unora dintre ele.

Ecografia uzual folosită este cea 2D.

Pentru situații speciale (sarcină de exemplu) se poate folosi ecografia 3D/4D.

Pentru informații despre circulția sângelui de folosește ecografia Doppler cu diversele ei variante (Doppler continuu, pulsat, power Doppler, etc).

În anumite situații (mai ales tumori) se poate face și ecografie cu substanță de contrast.

Tot sub control ecografic se pot face unele manevra intervenționale, cum ar fi puncții biopsie ghidate ecografic pentru a garanta recoltarea din zona/tumora studiată, evacuări de chisturi sau colecții. În situații speciale elastografia vine ca o completare la ecografie, prin analiza durității tumorilor ajutând la diferențierea între malign (cancer) și benign.

Ecografia este larg folosită pentru descoperirea precoce sau urmarirea unor modificari de structura la nivelul organelor investigate: tumori, malformații, infecții, litiaze, etc.

Fiind însă o metodă în principal de screening, de multe ori este necesar să fie completată de investigații imagistice suplimentare cum ar fi, tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică, angiografia, etc. În acealași timp, ecpgrafia este larg utilizată pentru urmărirea pacienților care au fost investigați printr-una din metodele menționate mai sus.

Cum rezultatul oricărei investigații este scris pentru medic, folosind termeni și formulări specific medicale, consultația radio-imagistică vine în întâmpinarea pacientului pentru a-i explica pe înțelesul său ceea ce s-a descoperit și ce pași ar fi recomandat să facă în continuare.

Please follow and like us:
error20
Tweet 20
fb-share-icon20